Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Iš po ledo – per 30 kg žuvies

  • Diana JOMANTAITĖ
  • Šventės
  • 2012-02-14

Spustelėjęs šaltis nesutrukdė žvejybos entuziastams savaitgalį ant Pesčių tvenkinio išskirtinai paminėti Vasario 16-osios. Simbolinis skaičius – 16 – žvejų komandų iš Kretingos rajono, Klaipėdos, Gargždų, Plungės kasmetinėse Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtose varžybose pagavo beveik 32 kilogramus žuvies.

Pesčių tvenkinio žvejybos varžybų nugalėtojai: (priekyje iš kairės) II vietos nugalėtojai Antanas Rozgus, Artūras Rozgus, Jonas Galdikas; (antroje eilėje) III ir I vietos prizininkai Arvydas Vyšniauskas, Alfonsas Pocius, Artūras Barasa, Marius Lapinskas, Paulius Korsakas, Raimundas Jocys.

Septintąjį kartą rengiamos šventės organizatoriai – Salantų kultūros centro, Imbarės seniūnijos darbuotojai, Salantų žvejų klubo nariai - pastebėjo, kad šiemet žvejų komandų buvo kiek mažiau negu pernai, tačiau varžybos nustebino gerokai gausesniu dalyvių skaičiumi ir išaugusiu šventės mastu.

„Džiugu, kad Pesčiai, toks nedidelis kaimas, žiemą tampa traukos centru. Jau kelintus metus Pesčių žvejų varžybos yra daugiau negu žūklautojų šventė – ir nemėgstantiems žvejoti turime ko pasiūlyti. Kol žvejai stengėsi pagauti kuo daugiau žuvies, šventės dalyviams pasiūlėme paragauti profesionalaus virėjo salantiškio Petro Stonkaus išvirtos žuvienės, visus stebino parasparnio pasirodymas. Žiūrovus šildė linijiniai šokiai, gerai nuteikė ratu besisukantis ledo atrakcionas. Tradiciškai buvo galima pajodinėti žirgais, sudalyvauti keturračių, motociklų varžybose. Sulaukėme dėmesio ir iš kitų rajonų, dosnūs buvo rėmėjai ir draugiški Pesčių gyventojai – pagelbėjo, prireikus kokio puodo ar paslaugos“, - prieš žvejų apdovanojimus kalbėjo Salantų kultūros centro direktorė Stasė Preibienė ir tvenkinio nuomotojas Stasys Kaniava.

Jie apdovanojo geriausiai varžybose pasirodžiusius žvejus: daugiausiai - 6 kg 20 gramų - žuvies pagavo gargždiškių ir klaipėdiečių komanda “Vienam gale kablys” su profesionaliu žveju ir televizijos laidos vedėju Pauliumi Korsaku priešakyje. Jis iš po ledo ištraukė 2 kg 400 gramų žuvies. Šios komandos narys Raimundas Jocys laimėjo ir asmeninėje įskaitoje: jis pagavo 2 kg 465 gramus žuvies.

Antri liko varžybų senbuviai Salantų medžiotojų klubas. Antanas Rozgus, Jonas Galdikas ir Artūras Rozgus pagavo 3 kg 245 gramų žuvies. Bendras III vietos laimėtojų – komandos Salantų šilumos tinklai – laimikis svėrė 3 kg 100 gramų.

“Šiandien žvejams padėjo ne tik kiekvieno iš jų žinomos žvejybos paslaptys bei gudrybės, bet ir oras. Saulėta, ne per šalta ir nevėjuota diena – kaip tik, kad ant 25 centimetrų storio ledo gerai kibtų raudės, ešeriai”, - kalbėjo S.Alonderis.

Daugelį Lietuvos ir Europos žvejybos vietų išbandęs P.Korsakas taip pat tikino, kad oras itin tiko sėkmingai žvejybai, tačiau labiau negu geru laimikiu džiaugėsi puikia varžybų kompanija.

„Žvejybai blogo oro nėra, yra tik bloga apranga. Kibo gerai – pirmą kartą žvejojau ant Pesčių tvenkinio. Šios varžybos – jėga, net Klaipėdos miestas nesugeba tokių suorganizuoti. Žmonės skuba, neturi laiko. O čia nemačiau nė vieno surūgusio veido, visi atsipalaidavę, bendrauja – vien todėl buvo verta dalyvauti“, - tikino P.Korsakas. Nė vienerių Pesčių tvenkinio varžybų nepraleidžiantys Salantų medžiotojų klubo nariai pernelyg nenusiminė užėmę II vietą. Gerai nusiteikę salantiškiai juokavo, kad bet kokiu atveju varžybos be jų – neįsivaizduojamos.

„Mūsų šūkis – medžioklėje niekada neprašauti, po ledu niekada nepaleisti. Nugalėjo daugelio metų patirtis ir vėl patekome tarp prizininkų“, - po apdovanojimų kalbėjo II vietos nugalėtojai.

Pasak salantiškių, sunku palyginti žiemos ir vasaros žūklę. Kiekviena turinti savų pranašumų, tačiau pigesnė esanti poledinė žvejyba.

„Į žieminę žūklę didesnę pinigų sumą reikia investuoti tik kartą – perkant gerą ir šiltą aprangą, apavą. Vasarai reikia daugiau žvejybinės įrangos, lydekos sugadina meškeres, brangesnis masalas. Tačiau svarbiausia pats procesas – nesvarbu, žiema ar vasara, - ir pabėgti nuo žmonų, kaip mes, žvejai, mėgstame pajuokauti. Geros žūklės dalis yra ir pagautą žuvį nuvalyti, ją paruošti. Geriausias receptas – neįmantrus. Šviežią, ką tik pagautą ir išskrostą žuvį su trupučiu prieskonių įvynioti į foliją ir iškepti lauže. Nieko skaniau nebūna“, - tikino A.Rozgus.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas