|
Ar vengiate genetiškai modifikuotų produktų?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistės – maisto produktų inspektorės Vidos Jarošienės komentaras: - Teisės aktai numato, kad maisto produktų, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų ir kurie parduodami rinkoje vartotojams, ženklinimo etiketėje turi būti nurodoma informacija apie genetiškai modifikuotus organizmus. Pavyzdžiui, „Sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių“. Lietuvoje galima prekiauti tik Europos Sąjungos teisės aktais įteisintais genetiškai modifikuotais produktais. Europos Sąjungoje genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai yra vieni labiausiai tiriamų produktų. Vertindami jų saugą ir keliamą riziką, mokslininkai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais negu vertinant tradicinį maistą. Tiriama ir analizuojama produktų sudėtis, juose esančių alergenų ir toksinų kiekiai, vykdomi ilgalaikiai stebėjimai, kaip žmogaus organizmas pasisavina šį maistą, ir kiti veiksniai. Naujų genetiškai modifikuotų augalų veislių įteisinimo ir patvirtinimo procedūros Europos Sąjungoje vykdomos ne vienerius metus, kol mokslininkai ekspertai įvertina riziką ir įsitikina, jog produktai saugūs žmonių mitybai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo griežtą valstybinę importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų kontrolę. Svarbu, kad rinkoje esantys maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų, būtų teisingai paženklinti, kad vartotojas teisingai būtų informuojamas apie parduodamą maisto produktą ir turėtų galimybę rinktis, ar vartoti ekologišką, ar su genetiškai modifikuotais organizmais. Vartotojui renkantis maisto produktus parduotuvėse yra galimybė produkto ženklinimo etiketėje perskaityti, ar šiame produkte yra genetiškai modifikuotų organizmų turinčių žaliavų, ar ne. Viešojo maitinimo įmonėse, pateikiamuose valgiaraščiuose lankytojams yra nurodomi patiekalų pavadinimai ir kaina. Lankytojas užsisakydamas patiekalus gali pasiteirauti ir papildomos informacijos apie patiekalo sudėtį, ar juose nėra genetiškai modifikuotų žaliavų. Realizuoti vietoje skirti viešojo maitinimo įmonių patiekalai, kulinarijos, konditerijos gaminiai turi atitikti nustatytus reikalavimus pagal įmonėje patvirtintas receptūras, technologinius aprašymus. Jeigu patiekalo gamybai buvo naudojamas sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, šis aliejus turi būti įtrauktas į gaminamo patiekalo sudedamųjų dalių sąrašą, receptūrą turi patvirtinti įmonės vadovas ir tik tuomet galima patiekalą gaminti ir pateikti vartotojui. Valgiaraščiuose nėra privaloma nurodyti patiekalų sudedamųjų dalių, taip pat - ir GMO žaliavų. Šiuo metu Lietuvos prekybos vietose galima rasti 19 pavadinimų genetiškai modifikuotų augalinių aliejų, pagamintų iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, - Tautas, Grace, Jasmine, Brolio, Optima, Omili, Sodžiaus, Augalinis aliejus, Oilio, Perla, Tėviškės, Caroli, Cento, Kooperacijos aruodai, Kolumbo, Virtuosso, Olira, Extra line, Aruodas. Taip pat šiuo metu yra parduodama 47 pavadinimų saldumynai, kurių gamyboje naudojamas GMO. Maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat atnaujina sąrašą patiekalų, kurių gamyboje naudojamas aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Tokių patiekalų yra 99. Pavyzdžiui, kepta duona, varškės spurgos, čeburekai ir kiti.
|