|
Sūriais išklotų visą trobą
Nausodyje gyvenančios Albertinos Zubernienės šimtamečio namo palėpėje guli nebenaudojami vadinamieji slastai sūriams spausti. Juose yra „gimęs“ ne vienas sūris. Moters darytu sūriu yra vaišinęsis ir buvęs Lietuvos komunistų partijos veikėjas Petras Griškevičius. Ne vienas sūris yra iškeliavęs ir lauktuvių į Angliją.
Skanus sūris - tik iš gero pieno Tarybiniais laikais Albertina Zubernienė dirbo „Jaunosios gvardijos“ kolūkyje melžėja karvių fermoje. Iš pradžių ji sūrius gamino tik sau, tačiau vėliau, vietinės valdžios prašymu, pradėjo gaminti ir kolūkio reikmėms - žemdirbių šventėms, svečiams pavaišinti. Pagamintais sūriais pati per renginius ir prekiaudavo. Nediduką sūrį parduodavo po rublį. Žemdirbių šventėms sūrių darydavo dideliais kiekiais. Kartais jai į namus atgabendavo net penkis bidonus po 30 litrų pieno. Tada ir tekdavo jai paplušėti.
A.Zubernienės nuomone, norint pagaminti gerą naminį sūrį, jokių paslapčių nėra, tačiau būtina turėti gero, nenugriebto saldaus bei rauginto pieno. Vienam sūriui pagaminti reikia 10 litrų saldaus ir 4 litrų rauginto pieno. Gamindama sūrį A.Zubernienė nuo rauginto pieno paviršiaus nugriebdavo sluoksnį nusistovėjusios grietinės. Papildomai grietinės į sūrį nedėdavo. Kad supylus į puodą pieną jis neprisviltų, puodą suvilgydavo šaltu pienu, mat, supylus pieną į karštą puodą, jis greičiau prisvyla. Kaip kartais patariama ištepti puodą riebalais, pašnekovė sakė to niekada nedariusi. Pieną puode kaitindavo ant paprastos malkomis kūrenamos krosnies. Į užkaitintą pieną supildavo raugintą pieną. Kad pieną greičiau sutrauktų, jokių papildomų priedų – citrinos rūgšties ar jogurto – nedėdavo. Įvairove nepasižymėjo Pasak pašnekovės, dėti į sūrį priedų, kaip dabar kartais dedama riešutų ar razinų, nebuvo mados. Į sūrį dėdavo tik kmynų. Į sūrio masę nedėdavo net druskos, tik pagamintą sūrį įtrindavo druska. Žmonės jos prašydavo padaryti sūrių ir vestuvėms. Tai progai sūrius darydavo gerokai didesnius, kartais į juos įdėdavo virtą kiaušinį ar morką. - Iš nenugriebto pieno pagaminti sūriai ir taip yra skanūs bei geltoni,- sakė pašnekovė. Pasitaiko, jog žmonės, darydami sūrius iš nugriebto pieno, kad šis būtų geltonesnis, kartais deda kiaušinių trynių. Pagamintų sūrių nedžiovindavo. „Slastai“, arba spaustuvai, kuriuos iki šiolei nausodiškė tebesaugo, daryti jau anapilin iškeliavusio jos vyro Stepono. Dažniausiai jie buvo daromi iš beržo ar liepos medžio. Prieš dedant į spaustuvą sūrio masę sukrėsdavo į sūrmaišį. Juos siūdavo iš pienui košti skirto tvirto sintetinio audeklo. Albertinos Zubernienės nuomone, dabar daryti sūrius nebeapsimoka. Mirus vyrui, ji ir karvių nebelaiko. O kaime nusipirkti šviežio pieno tampa net problema – žmonės nebelaiko karvių. Daugiau: sūriai |