|
Turėti sulčių spaudimo verslą buvo gyvenimo svajonė
Kretingoje šiuo metu veikia dvi natūralių sulčių spaudyklos. Viena jų – Kretingos prieigose, Padvarių kaime. Jos savininkas Algis Druseika sulčių spaudimo cechą yra įrengęs savo individualaus namo kieme, ir kasdien įvairius vaisius paverčia sveikatai naudingomis sultimis. Verslininkas prisipažino, kad spaudyklos atsiradimas jo gyvenime buvo lemtingas: tai buvo svajonė, padėjusi grįžti į vėžes ir atsikratyti žalingų įpročių. „Cecho atsiradimo istorija yra įdomi ir pamokanti. Dar kažkada jaunystėje turėjau svajonę įkurti savo sulčių spaudimo verslą, tai buvo mano vizija, pagal kurią turėjau užsidirbti pragyvenimui. Viskas pradėjo eiti blogyn, kai buvau pašauktas į sovietų kariuomenę. Grįžęs iš jos gėriau tiek alkoholio, kiek niekas aplinkui nesugebėdavo, o kai jau atrodė, kad kelio atgal nebėra, prisiminiau savo idėją ir pradėjau spausti obuolių sultis. Vaikystės svajonė mane išgelbėjo“, – prisiminė A. Druseika. Dabar Algis jau daugiau nei dešimt metų sėkmingai valdo savo verslą, yra atsisakęs alkoholio ir sakė konkurencijos Kretingos mieste nejaučiantis, su kita sulčių spaudykla sutaria draugiškai, nors klientų skaičių ir tenka dalintis perpus. Ruduo visoms spaudykloms yra didžiausias darbymetis, nes, atėjus derliaus sezonui, daugelis užaugintus vaisius, daržoves veža į spaudyklas. A. Druseikos nuomone, šis ruduo vieniems gana sėkmingas, kitus derlius nuvylė. „Vieni klientai atvažiavę giriasi, kad neturi kur tų obuolių dėti, o kiti skundžiasi, kad vos vieną ar du maišus surinko. Čia jau nežinosi, kažkur daugiau palijo, kitur labiau saulė pašvietė. Pastaruoju metu matyti, kad geros kokybės vaisių apylinkėse mažėja, tikriausiai yra pjaunami senieji vaismedžiai, juos keičia nauji“, – sakė sulčių spaudyklos šeimininkas.
A. Druseikos pastebėjimu, žmonės pradėjo spausti sultis iš bananų, apelsinų, burokėlių ir kitų įvairiausių vaisių, daržovių. Kretingiškis tikisi, kad kartu su šiomis naujovėmis daugiau tėvų supras apie sulčių naudą vaikams, o gazuotus gaiviuosius gėrimus pakeis natūralūs vitaminai. Su pašnekovu susitikome rekordinę dieną – klientas atvežė didžiausią kiekį vaisių per visą cecho gyvavimo istoriją – spaudyklos savininkas neslėpė nuostabos, o ta patį vakarą sultys buvo pagamintos ir atiduotos. Pasak A. Druseikos, geriausiai sultis gerti iškart, kai jos yra šviežios, tačiau nepradarytos jos gali stovėti ir metus, todėl kai kurie klientai jų vežasi ir į Angliją, Švediją, Norvegiją. Sulčių spaudimo cecho įkūrėjas prisipažino, kad jam skaniausios obuolių ir kriaušių sultys, o saldžiausios – po pirmųjų šalnų surinktų obuolių sultys. Natūralių sulčių nauda neturėtume abejoti nė vienas: tyrimai rodo, kad sultys – puiki priemonė kovai prieš vėžinius susirgimus, stiprina imuninę sistemą, gerina žarnyno mikroflorą, apsaugo nuo laisvųjų radikalų, padeda tirpinti susikaupusias druskas, kepenų ir inkstų akmenis. Reguliariai vartojamos padeda reguliuoti svorį, džiaugtis gražia oda ir plaukais, atitolina senatvę.
Domas RAIŠUTIS
|