Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar verta uždrausti azartinių lošimų reklamą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Nauda iš pušų spyglių

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Sveikata
  • 2024-02-02
Katerina Labanauskienė

Žolininkai sako, kad, atslūgus šalčiams ir nutirpus sniegui, pats laikas šio to pasirinkti iš gamtos vaistinės – pavyzdžiui, pušų spyglių. Kuo jie naudingi žmogaus organizmui, kaip pasiruošti?

Vitaminų septyniskart daugiau negu citrinoje

Kretingiškės žolelių žinovės Katerinos Labanauskienės teigimu, pušies spygliai – naudingų medžiagų šaltinis, kaip gydomoji priemonė buvo naudojami nuo seniausių laikų, bet praverčia ir šiandien. Spygliuose vitamino C yra 7 kartus daugiau negu citrinose, tinka dezinfekuoti, naikinti mikrobus ir malšinti uždegimą, turi kraują valančių savybių, plečia kraujagysles, ramina, ramina nervų sistemą, stiprina plaukus ir gerina odos būklę, padeda greičiau užgyti žaizdoms.

K. Labanauskienės žodžiais, pušies spygliai gali būti naudojami peršalus, esant burnos ertmės uždegiminiams procesams, širdies ir kraujagyslių ligoms ir jų profilaktikai, taip pat pravartu trūkstant vitaminų ar virškinimui normalizuoti, tinka esant raumenų ir kaulų sistemos ligoms. Gydomosios vonios su pušų spygliais labai patinka žmonėms, kuriuos kamuoja nuovargis ir miego sutrikimai.

Jaunystei ir grožiui spygliai naudojami namų kosmetologijoje: padeda išlaikyti jaunystę, kovoti su odos problemomis ir net nuplikimu.

Arbata, tonikas veidui, nuoviras plaukams

K. Labanauskienė pasidalino ir keletu receptų.

Paprasta vitamininga pušų arbata ruošiama taip: 30 gramų pušų spyglių užpilame stikline verdančio vandens, verdame 20 minučių, paliekame 2 valandas pastovėti, pagal skonį įdedame medaus. Arbatą galima išsivirti ir prisidėjus žolelių. Bus su žolelėmis irgi skanus ir sveikas, tonizuojantis gėrimas, kuris normalizuoja kraujospūdį, suteikia gerą nuotaiką. Šiam gėrimui paruošti reikės sutrintų pušų spyglių, raudonėlio, bruknių, čiobrelių ir mėtų. Į arbatinuką vienodomis dalimis (po 1 šaukštelį) įpilame kiekvieno ingrediento, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 20–30 minučių. Gautas produktas, atskiedus karštu vandeniu, vartojamas kaip įprasta arbata. Į 250 ml šilto vitaminingo gėrimo galima įsidėti šaukštelį medus ir pusę citrinos griežinėlio.

Tačiau pušų spyglių arbatos gerti nerekomenduojama nėščioms ir maitinančioms motinoms, sergant lėtinėmis ir ūminėmis inkstų ir kepenų ligomis, esant hipertenzijai.

Tonikas tiks riebiai probleminei odai, esant spuogams: stiklinę pušų spyglių reikia užpilti litru vandens ir 10 minučių pavirti. Nuoviras plaukams stiprinti: 20 gramų sutrintų pušų spyglių užpilame stikline vandens, verdame 15 minučių. Po plovimo šiuo nuoviru įtriname galvos odą. Reguliariai naudojant, plaukai tampa žvilgantys ir sveiki, nustoja slinkti.

Pušų vonelei pasidaryti imame 1,5 kg pušų spyglių, užpilame vandeniu ir verdame 30 minučių. Tada paliekame 12 valandų pastovėti, po to supilame į vandens pripildytą vonią. Procedūra tiks sunkiai susirgusiems – jėgoms atstatyti ir imuninei sistemai stiprinti, blogai miegantiems – kaip raminamoji, atpalaiduojanti priemonė.

Norintieji pasigaminti kvapnų pušų losjoną, turėtų vieną arbatinį šaukštą spyglių susmulkinti, užpilti dviem valg. šaukštais verdančio vandens ir palikti dviem valandoms. Po to – išfiltruoti, įpilti 5 šaukštus alyvuogių arba vynuogių kauliukų aliejaus ir 2 lašus rožių eterinio aliejaus. Po prausimosi šiuo losjonu odą valome 2–3 valandas prieš miegą.

Pasak žolelių žinovės, pušies spyglių galima prisiskinti bet kada, bet geriausia vėlyvą rudenį ir žiemą, nes šiuo laikotarpiu spygliuose susikaupia daugiausiai vertingųjų medžiagų. Prisiskynus spygliai pirmiausia nuplaunami vandeniu, išdžiovinami, tada supjaustomi arba perleidžiami per mėsmalę. Žaliava laikoma sausoje gerai vėdinamoje patalpoje. Geriausiai – kartoninėse, medinėse dėžėse arba popieriniuose maišeliuose. Pušų spyglių galiojimo laikas – dveji metai.

„Uogienė“ iš kankorėžių

O iš jaunų kankorėžių, kurie renkami gegužę, išvirta „uogienė“ taip pat padeda gydantis peršalimo ligas, pneumoniją. Kaip šią uogienę virti? Vienas būdų – kankorėžius perrinkti, išmetus spyglius, nuplovus vandeniu sukratyti į emaliuotą puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų. Kai užvirs, pridėti 1 kg cukraus vienam litrui skysčio. Užvirti, ir, sumažinus kaitrą, virti dar maždaug 1,5 val. Susidarančias putas reikia nusemti. Pušų kankorėžiai prisigeria sirupo, įgauna raudoną spalvą.

Tačiau ši uogienė netinka žmonėms, sergantiems inkstų ligomis, taip pat vaikams, turintiems polinkį į atopinį dermatitą. Atsargiai turėtų vartoti ir besilaukiančios moterys, vyresnio amžiaus žmonės.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas